Orgels / Wijk aan Zee / Sint Odulphuskerk
Odulphstraat 4, Wijk aan Zee

Kerk

De Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee werd in 1890 in gebruik genomen. Het betreft een eenvoudige neogotische kerk, ontworpen door architect C.L.M. Robbers.

Orgel

In 1754 bouwde Pieter Assendelft, leerling van onder meer Andries Duyschot, een klein orgel voor de Katholieke Schuilkerk van Schiedam-Kethel.
In 1881 werd het door L. Ypma overgeplaatst naar de Sint Odulphuskerk in Wijk aan Zee, waar het na tien jaar werd overgeplaatst naar het nieuwe kerkgebouw. Hierbij werd het uitgebreid met een onderpositief, voorzien van drie stemmen. Dit werd achter het front geplaatst, het bestaande werk werd eronder geplaatst. De Quint 3' en Sesquialter van Assendelft werden vervangen door een strijker, de Mixtuur werd met een koor verkleind. De oude windlade werd met vijf tonen uitgebreid tot f'''. De toonhoogte werd gewijzigd. Het orgel werd in 1891 opnieuw in gebruik genomen.
In later jaren is het 4' register van het hoofdwerk vervangen door een Voix Céleste 8'.
In 1984 werd het Assendelft/Ypma-orgel gerestaureerd door J. Vermeulen uit Alkmaar waarbij de lade van het hoofdwerk weer achter het front werd geplaatst en de windlade van Ypma daaronder. De onderdelen van de mechaniek en klaviatuur zijn waar mogelijk opnieuw gebruikt. De Quint en Sesquialter van het hoofdwerk zijn gereconstrueerd naar aangetroffen mensuren. De verdwenen pijpen zijn nieuw gemaakt voor het 18e eeuwse deel en bijgezocht uit Ypma-materiaal van het orgel zelf voor het deel uit 1891. De oude toonhoogte is hersteld waarvoor het pijpwerk uit 1891 moest worden opgeschoven. Adviseur was Hans van der Harst, die het orgel bespeelde bij de ingebruikname op 28 september 1984.

Dispositie van het Assendelft/Ypma-orgel (1754/1891):

Hoofdwerk:

Onderpositief:

Pedaal:

Prestant 8’ disc.

Bourdon 8'

Aangehangen aan hoofdwerk

Holpijp 8'

Viola di Gamba 8'

 

Prestant 4'

Salicet 4'

 

Fluit 4'

 

 

Quint 3'

 

 

Octaaf 2'

 

 

Mixtuur III-IV sterk

 

 

Sesquialtera II sterk disc.

 

 

Terug naar boven