Orgels / Vogelenzang / Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming
Kerklaan, Vogelenzang

Kerk

De Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Vogelenzang is in 1861 gebouwd naar ontwerp van architect Th. Molkenboer en architect Pelzer uit Kleef. Het werd een eenbeukige kruiskerk in vroege neogotische stijl. In de toren werd een luidklok uit 1664 en een kleinere klok uit 1820 gehangen.
De klokken werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters gevorderd en naar Duitsland overgebracht. Vanaf die tijd werden in Vogelenzang lege zuurstofcylinders als klok gebruikt door daar op te slaan.
Nadat in 1945 de Duitsers V1-lanceerinstallaties in Vogelenzang plaatsten, werd het dorp ontruimd. Een van de vliegende bommen explodeerde kort na de start op 5 maart 1945 vlak achter de Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopnemingkerk, waarbij de gebrandschilderde ramen in het priesterkoor werden verwoest.
De grote klok uit 1664 werd na de oorlog weer teruggevonden en op donderdag 21 maart 1946 weer in de toren gehangen.

Orgel
 

In 1924 bouwde de Vereenigde Kerkorgelfabrieken in Aalten een nieuw orgel voor de Kerk van Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming in Vogelenzang. Directeur van dit in 1921 opgerichte bedrijf was J.J. Elbertse.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het orgel beschadigd door een vlak achter de kerk ontplofte V1.
In de jaren ’60 van de vorige eeuw werden diverse werkzaamheden aan het instrument uitgevoerd. Zo werd het circa een meter naar achter geplaatst, werd de kas aan de bovenzijde afgedicht en werden delen van het zwelwerk dichtgespijkerd. Het is onbekend of hierbij dispositiewijzigingen zijn uitgevoerd.
Nadat het instrument 12 jaar buiten gebruik was geweest, werd het in de tweede helft van de jaren ’90 door vrijwilligers hersteld, hierbij geassisteerd door de firma S. de Wit te Nieuw-Vennep. Het zwelwerk werd weer functionerend gemaakt en de in de jaren ’60 aangebrachte afdichting van de orgelkas werd verwijderd. Daarvoor in de plaats werd een klankbord boven het instrument aangebracht, zodat de klank in de kerk beter waarneembaar is, ondanks dat het orgel niet meer naar voren is geplaatst naar de oorspronkelijke plek.

Dispositie van het orgel van de Vereenigde Kerkorgelfabriek in Aalten (1924):

Manuaal I:

Manuaal II:

Pedaal:

Prestant 8'

Gamba 8'

Subbas 16'

Bourdon 8'

Holpijp 8'

Octaaf 4'

Roerfluit 4'

Werktuiglijke registers:

Woudfluit 2'

Nasard 2 2/3'

Koppel Manuaal I-Manuaal II

Mixtuur IV sterk

Koppel Manuaal I-Manuaal II 16'

Trompet 8'

Koppel Manuaal I-Manuaal II 4'

Koppel Pedaal-Manuaal I

 

Koppel Pedaal-Manuaal II

 

 

Vier vaste combinaties

    1 vrije combinatie
    Automatisch pianopedaal

Terug naar boven