Orgels / Hoofddorp / Marktpleinkerk

Kruislaan 52
, Hoofddorp

Kerk

In 1929 werd in Hoofddorp aan de kruising van de doorgaande weg Leiden-Amsterdam en Utrecht-Haarlem een nieuwe Christelijk Gereformeerde Kerk gebouwd, later Gereformeerde Kerk geworden. Tegenwoordig is deze gemeente gefuseerd met de Hervormde Gemeente tot Protestantse Kerk in Nederland. Vanaf 2001 heet de kerk Marktpleinkerk. In 2006 is het gebouw gerenoveerd.

Orgel 

De firma J. de Koff & Zoon plaatste na voltooiing van de kerk in 1929 een tweeklaviers orgel. De speeltafel stond aanvankelijk boven de preekstoel voor het orgel, in 1961 is deze verplaatst naar de rechterzijkant van het orgel, in de nis. In 1978 is het orgel uitgebreid waarbij het pedaalpijpwerk is verplaatst zodat het in de kerk beter hoorbaar was. Daarnaast werd een Octaaf 4 aan het pedaal toegevoegd en werd de Trompet 8 uitgebouwd zodat deze als transmissie ook op het Pedaal te gebruiken viel als Fagot 16. Verder werd wat zinken pijpwerk vervangen en het orgel geherintoneerd. Tot slot werd de pneumatische tractuur elektrisch gemaakt en de speeltafel op de begane grond geplaatst, zodat een veel beter contact met voorganger, gemeente en dirigent ontstond. De werkzaamheden werden uitgevoerd door de firma S. de Wit te Nieuw-Vennep.
In 2011 en 2012 is onderzoek gedaan naar de toestand waarin het orgel verkeerd. Het instrument zal worden gerestaureerd of vervangen.

Huidige dispositie van het De Koff-orgel (1929):

Manuaal I:

Manuaal II (in zwelkast):

Pedaal:

Prestant 8'

Holpijp 8'

Subbas 16'

Roerfluit 8'

Gamba 8' Prestant 8'

Quintadeen 8'

Prestant 4' Gedekt 8'

Octaaf 4'

Roerfluit 4'

Octaaf 4'

Fluit 4'

Gemshoorn 2' Fagot 16' - deels transmissie Trompet 8'
Octaaf 2' Scherp III sterk Quint 2 2/3'
Sesquialter II sterk Basson-Hobo 8' Octaaf 2'
Mixtuur III-IV sterk   Mixtuur III sterk
Trompet 8'    
    Werktuiglijke registers:
    Koppel Manuaal I-Manuaal II
    Superkoppel Manuaal I-Manuaal II
    Koppel Pedaal-Manuaal I
    Koppel Pedaal-Manuaal II
    Tremulant Manuaal II
    1 vrije combinatie
    1 vaste combinatie (tutti)

Terug naar boven