Orgels / Driehuis / St. Engelmunduskerk
Driehuizerkerkweg 111, Driehuis

Kerk


De H. St. Engelmunduskerk aan de Driehuizerkerkweg in Driehuis is in de 19e eeuw gebouwd. Of voordien ook een kerk in Driehuis gestaan heeft, is mij niet bekend.

Eerste orgel
In 1897 plaatste de firma L. Ypma uit Alkmaar een nieuw orgel in de St. Engelmunduskerk in Driehuis. Vermoedelijk is dit het eerste instrument in deze kerk geweest.

Tweede orgel


In 1924 bouwde Vermeulen een nieuw pneumatisch orgel voor de St. Engelmunduskerk in Driehuis met gebruikmaking van pijpwerk uit het oude Ypma-orgel uit 1897. Dit orgel werd in 1950 gerestaureerd door Vermeulen waarbij een Quint 3’ en een Woudfluit 2’ werden geplaatst op de plaats waar waarschijnlijk een Viola di Gamba 8’ en een Vioolprestant 8’ hadden gestaan.
Nadat het instrument in steeds slechtere staat verkeerde, werd het in 1994 afgebroken. De kas is in de kerk blijven staan.

Dispositie van het voormalige Vermeulen-orgel (1924):

Manuaal I:

Manuaal II:

Pedaal:

Bourdon 16'

Holpijp 8'

Bourdon 16'

Prestant 8'

Céleste 8'

Gamba 8'

Fluit 4'

Octaaf 4'

Quint 3'

 

Prestant 2'

Woudfluit 2'

Mixtuur

Trompet 8'

Cornet III sterk disc.

 

Trompet 8’ basc./disc.

 

 

Huidig orgel


Joseph W.  Walker bouwde in 1865 een tweeklaviers orgel als opus 781 voor de Holy Trinity Church in New Wimbledon (Londen).
In 1877 werd dit instrument verplaatst naar de St. Saviour’s Church, Batterseapark in Londen.
In 1903 werd het Swell uitgebreid met een groot octaaf. Oorspronkelijk begonnen alle stemmen op het Swell namelijk op c-klein. Vermoedelijk is in 1903 het Swell tevens uitgebreid met enkele stemmen en zijn verdere dispositie-wijzigingen aangebracht.
In december 1992 werd de Londese kerk gesloten en het orgel aangekocht door F.R. Feenstra voor de Engelmunduskerk in Driehuis. I.D. van der Vaart maakte een nieuwe orgelkas met snijwerk van T.T. Top. Het in 1903 bijgeplaatste pijpwerk van het Swell werd opnieuw geďntoneerd en op een open plaats op het Great werd een Sesquialtra III sterk geplaatst. Ook werd een Trompet 8’ geplaatst en werd de Voix Celeste 8’ van het Swell vervangen door een Mixture II sterk. Daarnaast werd het pijpwerk uitgebreid met twee stemmen van W.G. Vowles te Bristol uit 1873.
Op 19 april 1994 is het Walker-orgel in de St. Engelmunduskerk in Driehuis in gebruik genomen met een bespeling door de intonateur en stemmer Luuk Sikkema.

Huidige dispositie van het Walker-orgel (1865):

Great:

Swell:

Pedal:

Double Diapason 16'

Double Diapason 16'

Grand Bourdon 16'

Open Diapason 8'

Horn Diapason 8'

Trombone 16'

Stopped Diapason 8'

Clarabella 8'

Dulciana 8'

Gamba 8'

 

Principal 4'

Gemshoorn 4'

Flute 4'

Fiftheenth 2'

Werktuiglijke registers:

Fifteenth 2'

Mixture II-III ranks

Koppel Great to Swell

Trumpet 8'

Cornopean 8'

Koppel Great to Pedal

Trompet 8’ basc./disc.

Oboe 8' 

Koppel Swell to Pedal

Terug naar boven