Orgels / Bloemendaal / Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid
Bispinckpark, Bloemendaal

Kerk

In 1917 werd in Bloemendaal de Rooms Katholieke Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid in gebruik genomen. Dit gebouw deed dienst tot 1954.
In dit jaar werd een nieuwe kerk in gebruik genomen dat in 1990 plaatst moest maken voor het huidige kleinere kerkgebouw.

Eerste orgel
Vanaf 1917 heeft in de Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid in Bloemendaal een pijporgel gestaan dat in 1949 buiten gebruik werd gesteld. Oud materiaal werd overgenomen in het tweede orgel.

Tweede orgel
Vermeulen bouwde in 1954 voor de nieuwe kerk een nieuw instrument met gebruik van een aantal onderdelen uit het oude orgel.
Bij de bouw van het huidige kerkgebouw werd het Verrmeulen-orgel door Bart-Jan van Gaart gedemonteerd en opgeslagen. Het staat sinds 2000 in enigszins gewijzigde vorm in de Chapelle de Notre-Dame-de-l'Agenouillée in Azay-sur-Thouet in Frankrijk.

Derde orgel

In 1987 bouwde W.D. Bahlman te Rotterdam-Zuid een tweeklaviers huispijporgel voor een particulier in Friesland. Het instrument werd voorzien van een elektronische Subbas 16’ op het pedaal.
In 1990 werd het aangekocht door de Rooms Katholieke Parochie van de Allerheiligste Drieëenheid in Bloemendaal.
In 2009 is het verkocht aan een particulier in Oud-Bijerland. Het orgel zal in mei worden overgeplaatst door orgelbouwer Witteveen waarbij onder meer de koppels worden gerepareerd.

Huidige dispositie van het Bahlman-orgel (1987):

Manuaal I:

Manuaal II:

Pedaal:

Roerfluit 8' - C-H in Holpijp

Holpijp 8’

Subbas 16’ - elektronisch

Prestant 2'

Prestant 4'

 

Regaal 8'

Quint 2 2/3' vanaf g

Werktuiglijke registers:
 

Terts 1 3/5' vanaf g

Koppel Manuaal I-Manuaal II

    Koppel Pedaal-Manuaal I
    Koppel Pedaal-Manuaal II
    Tremulant

Huidig orgel

In 2009 is een nieuw orgel in de Kerk van de Allerheiligste Drieëenheid in Bloemendaal geplaatst. Dit eeenklaviers instrument is in 1979 door de Soestdijker firma J.J. Elbertse & Zn. gebouwd voor de Kerk van de Heilige Familie in Soest en werd voorzien van zes stemmen en elektrische sleepladen.
In de Kerk van de Heilige Familie werd het Elbertse-orgel uiteindelijk te klein bevonden waarna is besloten het Pels & Van Leeuwen-orgel uit de plaatselijke Sint Joanneskerk in de Kerk van de Heilige Familie te plaatsen, aangezien deze kerken in 2008 zijn gefuseerd.
Het Elbertse-orgel is in het voorjaar van 2009 gekocht door de Kerk van de Heilige Drieëenheid te Bloemendaal en in juni door Elbertse naar Bloemendaal verplaatst en geherintoneerd.

Huidige dispositie van het Elbertse-orgel (1979):

Manuaal:

Pedaal:

Gedekt 8'

Subbas 16'

Prestant 4'

 

Roerfluit 4'

 

Octaaf 2'

Werktuiglijke registers:

Mixtuur II sterk Pedaalkoppel

Terug naar boven